Als je gaat scheiden, stel je een ouderschapsplan op. Maar jullie kind wordt ouder en krijgt andere of nieuwe behoeften. Ook bij veranderende situaties, zoals verhuizingen, nieuwe relaties of stiefkinderen, zijn nieuwe afspraken nodig. Daarom is het belangrijk dit ouderschapsplan regelmatig te evalueren en updaten. Hier helpen en begeleiden we jullie bij.
In een ouderschapsplan staan duidelijke afspraken rondom de verzorging en opvoeding van jullie kind. Tijdens onze APK-gesprekken bespreken we, eenmalig of op regelmatige basis, nieuwe situaties en veranderende behoeften van jullie kind. Met het actueel houden van jullie ouderschapsplan, kunnen jullie ook in de toekomst problemen en conflicten voorkomen.
Wij werken niet met vaste trajecten, maar bieden altijd maatwerk. Zo kunnen we jou en je kind altijd de beste hulp en begeleiding bieden die jullie op dit moment nodig hebben.
Wel gaan we altijd op een vaste manier te werk:
Voor ouders die het belangrijk vinden goede afspraken rondom de verzorging en opvoeding van het kind te blijven maken, maar daar samen niet uitkomen.
Een actueel ouderschapsplan met duidelijke afspraken, waar beide ouders achter staan, en die passend zijn voor de huidige situatie en leefwereld van het kind.
Wat is een ouderschapsplan en waarom is het belangrijk?
Als je gaat scheiden en een kind hebt jonger dan 18 jaar, is het opstellen van een ouderschapsplan wettelijk verplicht. In het ouderschapsplan maak je duidelijke afspraken over jullie kind. Zo hoeven jullie niet continu in onderhandeling en voorkomen jullie problemen en conflicten in de toekomst. Omdat kinderen ouder worden en situaties veranderen, is het belangrijk het ouderschapsplan regelmatig te evalueren en bij te werken. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een ouderschapsplan-APK.
Wat gebeurt er als ouders het niet eens kunnen worden over een ouderschapsplan?
Zonder overeenstemming kan er geen ouderschapsplan gemaakt worden. Komen jullie er samen niet uit, dan is er dus geen overeenkomst. Terwijl dat voor jullie kind juist zo belangrijk is. Bij De Blauwe Beer kijken we eerst samen naar de punten waar jullie het wél over eens zijn. Vervolgens gaan we samen het gesprek aan, want hoe beter jullie er samen uitkomen, hoe meer jullie als ouders aan het roer (blijven) staan. Het belang van het kind staat bij ons altijd voorop. Op de punten waarover jullie geen overeenstemming bereiken, verwijzen we jullie door naar andere deskundigen die jullie verder kunnen helpen. In het uiterste geval moet een rechter voor jullie beslissen.
Kunnen ouders het ouderschapsplan later wijzigen?
Ja, ouders kunnen het ouderschapsplan later wijzigen. Sterker nog: het is heel belangrijk dat ouders het ouderschapsplan regelmatig evalueren en bijwerken. Kinderen worden ouder en situaties veranderen. Afspraken die je maakt voor een kind van vier, zijn niet hetzelfde als die van een kind van vijftien. Een ouderschapsplan is iets dynamisch waarover je regelmatig in gesprek zou moeten blijven. De Blauwe Beer biedt daarom altijd monitoring en ouderschapsplan-APK’s aan.
Hoe verloopt een traject van een ouderschapsplan?
Bij de Blauwe Beer gaan we het gesprek gezamenlijk én individueel aan, zowel bij co-ouderschap als bij parallel ouderschap. Zo krijgen we een volledig beeld van de wensen, behoeften en mogelijkheden. We kijken waar de gelijkenissen liggen, de verschillen en de bandbreedte. Afhankelijk van de leeftijd van het kind gaan we ook kindgesprekken aan om te onderzoeken wat het beste bij het kind past. Op basis daarvan gaan we voor een ouderschapsplan waar beide ouders, en het kind, achterstaan. Dat leidt tot meer draagkracht en minder stress.
Wat voor soort ondersteuning kan ik verwachten bij een ouderschapsplan?
Tijdens oudergesprekken kijken we naar het verleden en de toekomst. Tegen welke patronen lopen jullie steeds aan en hoe doorbreken we die? Waar versterken jullie elkaar en hoe kunnen jullie elkaar aanvullen richting het kind? En wat heeft jullie kind nu én later van jullie nodig? We kijken naar hoe jullie onderling met elkaar omgaan, bespreken mogelijke nieuwe situaties (nieuwe woonplaats, nieuwe partner, etc.) en maken afspraken met elkaar. Soms haalt de werkelijkheid ons in en dan passen we de gesprekken daarop aan.
Moet een ouderschapsplan juridisch worden vastgelegd?
Bij een echtscheiding moet een ouderschapsplan juridisch worden vastgelegd. Dit kan door jullie advocaten of mediator worden meegenomen in jullie convenant.