Sessies
16 June 2023

Samen naar een partnerschap in ouderschap

Die verdomde goede voornemens.

Mijn partner, of moet ik nu mijn ex zeggen, wil uit elkaar. “Ziet het niet meer zitten”. Het is een rouwproces. En ik weet het even helemaal niet meer.

''Ik weet eigenlijk nooit echt waar ik aan toe ben
Ze tilt me op en ramt me keihard onderuit
Het is als een schip en we zijn beide kapitein
Ben je net een beetje leuk weg van de kade
Ben je weg, gaat het anker al weer uit''

Zo herkenbaar. Net uit elkaar en je weet het niet. Aantrekken, afstoten en weer terug. WROK, haat, nijd. Maar ook zoveel verdriet, onbegrip. Vragen vragen en nog eens vragen. Waarom, hoe verder, hoe met de kinderen?

''Ruzies soms om niets en soms om alles
Zeg jij ja dan zegt zij nee, en andersom
Het is een nieuw schip en je moet samen leren varen
maar staan je zeilen dan net lekker in de wind, zal je zien
Gaat het roer meteen weer om
En dan schreeuwt ze en dan zwijgt ze
Ik schreeuw en zwijg naar
We gaan hoe dan ook vandaag nog uit elkaar''

Ja hoe moet je dan verder? Die ruzies bij de overdracht van de kinderen.. je zei alleen maar hallo en ik was al aan het roepen en het tieren. Gewoon om niets. Hoe kan ik dat oppakken. Laat dat nu toepasselijk de SCHIP** aanpak zijn. Wat anderen ook zeggen, het gaat niet vanzelf. Of dat andere advies, gewoon breken, negeren dan lost het zich automatisch wel op. NIETS daarvan. Afscheid nemen doet pijn, en het goed aanpakken vergt moed, geduld en veel inspanning. Via de SCHIP aanpak, ga je hiermee samen aan de slag. Terug verbinding zoeken met elkaar om wat je goed begon ook goed af te ronden. Zaken die niet (meer) bespreekbaar waren, nu wel bespreken. “Het gesprek dat nooit heeft plaatsgevonden” aangaan om zo de verschillende stappen te ondergaan. En van partners naar ex partners om elkaar terug te vinden als partners in ouderschap!

SCHIP staat voor de fases Samenkomen, Conflict en verliesverheldering, via Helpend horen weer naar Integratie en Partners in ouderschap.

Nee het gaat niet uit van samen verder als in de oude vorm, maar samen verder ieder zijn eigen weg, maar wel verbonden door en met de kinderen.

WOW kan dat wel hoor ik je vragen: als je beide 200% gemotiveerd bent wel. Je moet je wel kwetsbaar openstellen en het gesprek aandurven dat jullie nooit gevoerd hebben. Je doet het niet alleen! Ik, of een andere, SCHIP therapeut of mediator bij jou in de buurt, geven dit vorm! Door deze aanpak kunnen jullie elk op je eigen schip als kapitein verder, rekening houdend met elkanders koers.

''Cd van jou Cd van mij
cd van ons allebei
maar gekregen van mijn moeder
van mijn moeder dus van mij''

Ja het materiele regelen is soms makkelijker dan de emoties en de gevoelens.

Na iedere stap die we in de SCHIP aanpak zetten verzacht de hardheid in dit “CD conflict” en kan je jouw belang en het belang van de ander tegen elkaar afzetten. En kunnen jullie veel grotere discussies aan, zonder gevecht, dan de verdeling van een CD

''Ik doe m’n best maar ik weet nooit waar ik aan toe ben
Dit huis een schip en we staan samen op de brug
Ik hou van haar ik haat ‘ r,
ze haat ook veel van mij
En kijk je net een beetje leuk uit over zee (en wat denk je)
Zie de haven al weer terug
En dan schreeuwt ze en dan zwijgt ze
Ik schreeuw en zwijg naar haar
We gaan hoe dan ook vandaag nog uit elkaar''

Het gaat ook niet over een nacht ijs. Je gevoelens gaan alle kanten uit. Maar de ware toedracht van die gevoelens ontdekken, zorgt dat je begrip krijgt voor jezelf en voor de ander. Vergeven is ook een stuk ballast van je eigen schouders gooien om verder te kunnen.

Allemaal mooi omschreven denk je vast. Maar het werkt. Actie, reactie stapt stilaan uit de relatie en buigt om naar dialoog. En daardoor kan je, hoe ondenkbaar op dit moment ook, de nieuwe verbinding maken

''Cd van jou Cd van mij
cd van ons allebei
maar gekregen van mijn moeder
van mijn moeder dus van mij''

En dan worden dit soort beslissingen stukken makkelijker en kan je je ex weer zien als ouder van jullie kind(eren) waar je zoveel van houdt. De kinderen blijven uit het conflict, omdat het conflict verdwenen is . En zo kan jij als individu het leven weer veroveren!