Ja hoor. Mijn zoon regelde zelf die extra week om met mij op vakantie te kunnen. Hij heeft al 7 maand geen contact met vader, dat wil ie niet, maar heeft even geappt. Het ging er nogal grof aan toe: zelfs een middelvinger. Toen greep ik toch even in: je moet je excuses aanbieden. Maar de toestemming was er voor 4 weken. Dat telt toch. Hij was reuzeblij

Herkenbaar?

Dit soort verhalen hoorde ik 2 gescheiden ouders los van elkaar vertellen. Vol trots: want wat een zelfstandig kind hadden ze toch. Mijn kind komt op voor zijn rechten en ook om zijn zaakjes voor elkaar te krijgen.

Omgangsregeling is de taak van de ouders

Wat had jullie kind anders kunnen doen in de tijd dat het deze volwassen zaken regelde? Zichzelf zijn? Spelen, ravotten met vriendjes en vriendinnetje. Open zijn naar beide ouders. Zijn of haar verlangens uitspreken. Maar vooral Kind zijn. Helemaal niets stiekems doen, dus ook geen keuze maken tussen beide ouders.

De omgangsregeling is een zaak voor volwassenen, voor de ouders. Probeer dat op een neutrale manier met elkaar te bespreken. Niet alleen jouw wensen verdedigen, maar ook luisteren naar de wens van jullie kind en van de andere ouder. Alleen zo kom je tot een compromis waar JULLIE kind centraal staat. Zo krijgt hij of zij het gevoel dat er naar hem/haar geluisterd wordt. Natuurlijk wil dat niet altijd zeggen dat de wil van jullie kind wet is. Gehoord worden in deze situatie is superbelangrijk. De afwegingen en redenen van de beslissing van de gezamenlijke ouders vertalen naar het niveau van jullie kind. Dit dan in een positieve bewoording en sfeer overbrengen. Zo kan jullie kind gewoon kind en zichzelf zijn zonder zich in allerlei gekke bochten te moeten wringen. Liefdevol met beide ouders met vakantie.

 

Hoe doe ik dat?

Nog een 6 tal weken en de herfstvakantie staat voor de deur. Pak jij de afspraken nu al op als ouder? Weet je niet hoe en lopen de emoties nu al hoog op alleen bij het denken hierover te moeten spreken met de andere ouder? Neem contact met me voor advies.

 

Advies aan de kinderen

En aan alle kinderen van gescheiden ouders: hoe lastig ook, durf het uit te spreken dat je dit niet leuk vindt. Dat het niet jouw taak is! Toch een lastige stap? Laat dan even aan je ouders dit filmpje zien: https://www.youtube.com/watch?v=IqErSFY1Ot4.

 

Pak het NU aan!

Bel of mail! bjorn@deblauwebeer.nl of 06/55913303