Wanneer vertel ik mijn beslissing – Succesvol & respectvol scheiden vanaf de start –

Wanneer vertel ik dat ik ga scheiden?

“Twee volle jaren loop ik er nu al mee. Ik loop op de toppen van mijn tenen. Iedereen maar naar de mond praten en naar zijn zin maken. De leuke echtgenoot en vader uitgangen. Maar IK BEN OP, ECHT OP.

Veel nagedacht maar ik kap ermee, het houdt een keer op, het is beter zo. Gewoon, een nieuw leven starten. Zonder partner met een 50 – 50 regeling voor de kids. Sinds ik dit besluit heb genomen ben ik weer gaan leven, ben ik opgevrolijkt. Ik sta weer open voor nieuwe dingen, mensen spreken me spontaan aan. Alsof ze het merken aan me..

Maar ja, het betekent wel dat ik het mijn vrouw en kinderen nog moet vertellen. Vertellen dat ik bij ze wegga. Maar die begrijpen het vast wel en we gaan gewoon verder elk met zijn leven. Over twee weken gaan we op zomervakantie met zijn allen. Onze laatste vakantie samen (dat weten zij nog niet, maar dat komt dan wel). Daar ga ik ze het dan ook vertellen. Gewoon, klaar duidelijk. Kunnen we verder en gelijk alles regelen zodat we elk onze eigen weg kunnen gaan na die vakantie. Alles duidelijk. Klaar. Geregeld. En hup, weer verder”.

Zo kwam Rick mijn praktijk binnen – zoekend naar hulp hoe het aan te pakken. Ook al was hij ervan overtuigd alles op de rit te hebben, goed voorbereid te zijn. Alleen hoe de boodschap te brengen, daar zocht ie nog even wat woorden voor.

 

‘STOP!’

Was mijn eerste woord toen hij zijn verhaal uitspuwde. De stappen die hij al had doorlopen van niet goed gaan, niet lekker tot aan de weloverwogen beslissing had bij hem een kleine twee jaar geduurd. Niemand had hij deelgenoot gemaakt van zijn gedachtegang, zijn gevoelens. Nooit enig symptoom naar (buiten) geventileerd of een “slecht weer gesprek” met zijn partner aangegaan. En nu wilde hij dat proces bij de ander er “even doorrammen” in die twee vakantieweken.

Weloverwogen en in alle rust – al of niet in de vakantie – de boodschap brengen is goed. De fases die hij al heeft doorlopen in zijn beslissingen, moet hij ook aan zijn partner gunnen. Écht gunnen, ook zij heeft die tijd nodig.

Ieder zet die stappen op zijn manier, en verwerkt ze op zijn of haar manier. Rick zit al heel ver, zijn partner moet het nog te horen krijgen en moet nog alle rouwfases doorlopen. Alle emoties moeten nog worden doorleefd.

Hoe dan wel?

Alles erdoor rammen in één keer, lukt niet. En als het al lukt, dan is het pusherig, krijg je later als een terugslaande deur terug in je gezicht. En hóé je het de kinderen vertelt, en dat je dat samen doet! (De manier waarop en het gesprek doe je samen.) Dat is je eerste taak als toekomstige ex partners: de weg vinden naar een nieuw vorm te geven partnerschap: partners in OUDERSCHAP.

(Want ook zij – jullie kinderen hebben tijd nodig. Tijd om de boodschap te verwerken dat hun papa en mama uit elkaar gaan. Voor hun het ergste wat er is.

En dan is het goed dat je weet waar je moet op letten, welke mogelijke ‘symptomen van de scheiding’ bij welke leeftijdscategorie horen. Want als je er overheen walst, of je denkt wel dat het goed gaat, dan kan het voor het kind best grote gevolgen hebben. De verbinding met je kind verliezen wil geen enkele ouder.

 

Wil je meer weten over de fases van jou, je ex partner en/of de kinderen bij het verwerken van de scheiding ? Vooral ook hoe er mee om te gaan? Neem dan nu een Scheidingscoach onder de arm.

Als Scheidingscoach leer ik  je:

  • weer met elkaar te communiceren,
  • elkaar te begrijpen doordat je ‘elkaars taal weer spreekt’
  • de nieuwe stappen van het nieuwe partnerschap in ouderschap!

Je wordt weer gelukkig, echt!

Wil je meer weten? Bel mij op 06 55913303 of mail naar Bjorn@deblauwebeer.nl