Eerste schooldag een feest?

Eerste schooldag, spannende tijden

Nee ik bedoel niet voor jou papa of mama, maar voor de kleine spruit. O jee zei ik klein: die gaat sputteren want “Ik ben groot, ik ga naar school”.

Of het nu de allereerst dag is, een nieuwe school, of weer terug naar school het blijft toch een beetje spannend. De ene kijkt er naar uit om de vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. De ander heeft er absoluut geen zin in. En eerlijk, beide gevoelens mogen er zijn. Probeer ze niet in 1 richting te duwen. Alleen kan je er als ouder niet veel aan doen. Of toch?

Het kan voor jou ook stressy zijn of prikkeling geven. Je moet je zoon of dochter de hele dag weer “afgeven” op school. (maar wees eerlijk de meesten hebben het er eenmaal ze er zijn wel naar de zin, en anders kan eraan gewerkt worden).

Maar voor die eerste dag: RELAX. Nee die nieuwe boekentas hoeft niet, het lunchpakket hoeft niet PERFECT, nee de nieuwe jurk hoeft niet of moet ook niet precies in de plooi vallen zoals je voor ogen had.

Het is gewoon een nieuwe dag, maar eentje waar ze naar school gaan. Stop de tijd die er is in aandacht, praten, geruststellen en vooral luisteren. De energie die je daar in stopt, krijg je dubbel en dik terug. En zo gaan jullie samen fluitend de deur uit.

Luisteren en aandacht geven, geldt voor alle kinderen en ouders, en zeker voor de kinderen die nu na de zomer naar een andere school moeten, waar de gezinssituatie is veranderd. Je bent samen hun steun en toeverlaat: bied hen dit aan en ook dat ze dit gevoel bij beide partijen kwijt kunnen (hoe moeilijk soms voor jou ook).

En vooral , wat er ook gebeurt of gebeurde, geniet samen!

 

Voor tips en begeleiding: aarzel niet contact op te nemen (contactpagina of bjorn@deblauwebeer.nl)