Hoe kom ik erachter wat er echt in dat koppie omgaat? 

“wat is er?”, “wat wil je”, “Is er iets”, “waar verlang je naar”. Dit zijn veel gestelde vragen, waar cliché of geen antwoorden op komen. We herkennen dit bij volwassenen, maar bij kinderen is het net zo. Soms komt er een urenlang verhaal uit, vaak een brei aan woorden die alleen het topje van de ijsberg tonen.

Welke vraag dan wel?

Maar hoe dring ik nu echt door, dat die schil er toch afgaat. Dat je weet wat er in dat koppie echt omgaat. Dit vroeg een Amerikaanse juf zich ook af. Misschien wel door eens een vraag als juf te stellen waar ik zelf het antwoord niet op weet. In de leermethodes vraag ik hen altijd iets waarvan ik het antwoord al weet. Ze bedacht vraag: “ I wish my teacher knew” en ze kreeg de meest verrassende en uiteenlopende antwoorden: recht uit het hart van de kinderen.

Wat ik wil dat je van me weet

Dit deed me nadenken: als Kindercoach / Kindbehartiger heb je allerlei manieren om echt contact te maken met het kind en over die scheiding te praten. Maar wat als ik die kaartjes nu ook ontwikkelde: passend voor alle leeftijden. Kleinere kinderen kunnen iets tekenen, wat-ik-wil-dat-je-van-me-weetouder iets schrijven, of combinatie ervan: afhankelijk van hun kunnen en vooral hun talenten.

wat-ik-wil-dat-je-van-me-weet

Zo kunnen ze aan mij vertellen wat ze willen wat ik echt weet, maar ook naar de ouders, verzorgers, vrienden … of in sommige gevallen zelfs de advocaat als dat echt moet.

Heel simpel maar wat een meerwaarde. Ik gebruik het binnen mijn praktijk, maar kan ook op school, gezin, opvang etc

Geniet, en meer info: bjorn@deblauwebeer.