De Blauwe Beer – aka Bjorn Verhelst: wie ben ik?

Aangenaam, Kinder- en Scheidingscoach Bjorn Verhelst uit Amsterdam

Kindercoach Bjorn Amsterdam

Ik ondersteun ouders en kinderen in echtscheiding situaties. Samen met mijn partner hebben we een een dochter (2011) en wonen we in Amsterdam. Sinds 2014 Coach: Eerst gericht op kinderen, maar nu ook voor ouders. Hoe ik er toe kwam?

Roeping als Kinderbehartiger Bjorn

Het viel vrienden en familie altijd al op: baby’s komen tot rust en vallen vaak in slaap in mijn armen. Oudere kinderen voelen zich ontspannen rondom mij, omdat ik ze laat zijn wie ze zijn. Daar voelen ze zich prettig door en voelen de echtheid hiervan aan, geen poppenkast (terugkoppeling van een 10 jarige).

Hoe word je Kinderbehartiger?

Voor mij is het heel vanzelfsprekend. Vroeger al begeleidde ik kinderen tijdens de vakantieperioden. Ouders brachten hun kinderen ’s ochtends vroeg en haalden ze aan het einde van de dag weer op. In de tussentijd waren sommige kinderen angstig of juist uitgelaten, gesloten of juist heel sociaal. Het liefst nam ik de tijd om individueel met ze te praten, ze te leren kennen. Met kleine handreikingen zag ik de kinderen groeien.

Dit fascineerde me. Tijdens mijn studie communicatiewetenschappen kwam ik in aanraking met psychologie en toen ik eenmaal in het adoptieproces van onze dochter terecht kwam, speelde het verleden weer helemaal op. Onthechting, verlies, opvoeding en vertrouwen, zaken waarin ik me ben gaan verdiepen. Uiteindelijk heb ik besloten het roer om te gooien en in de wereld van het Kindercoachen te stappen.

Na verschillende opleidingen en cursussen ben ik nu officieel Kindercoach, Kindbehartiger en  Bijzondere Curator in Jeugdzaken: dus volledig gespecialiseerd en gericht op impact van echtscheidingen bij groot en klein.

Mijn doel als Kindbehartiger

Kinderen laten opgroeien tot weerbare burgers. Kinderen en ouders in een scheidingssituatie ondersteunen zodat kinderen met een vertrouwd en veilig gevoel verder kunnen na de scheiding. Waar ook ouders de stap weer durven te zetten naar een gelukkig leven.

Scheidingscoach Bjorn

Tijdens het coachen van kinderen in echtscheidingen, merkte ik dat veel speelde in die hoofden. Zaken die onderhuids zaten en niet direct tot uiting kwamen. Daar kon ik goed mee aan de slag in de praktijk, maar soms zag je dat bij een volgende sessie de gemaakte stappen weer weg waren. Hij/zij snapte de technieken, kond ze feilloos toepassen maar om de een of andere redden pakte hij/zij ze niet door thuis. Toen ging ik bij mezelf, bij de kinderen en de ouders op onderzoek. Conclusie: je kan zelf alles oppakken en aanpakken, maar dit komt het best tot zijn resultaat en zet door als ook de omgeving verandert. Als een kind weerbaarder wordt, zijn gevoelens durft uit te drukken, maar thuiskomt waar er niet bijvoorbeeld over 1 van de ouders niet mag gesproken worden, moet je al heel sterk zijn om door te pakken. Daarom besloot ik ook Ouders in echtscheidingen te coachen, nog steeds met mijn doel van Kindercoach voor ogen: het belang van het kind. Bij deze zoektocht botste ik op de methode van Succesvol Scheiden Nederland. Hier ga je met communicatietechnieken en stijlen aan de gang om emoties te neutraliseren en communicatie aan te passen zodat je weer door 1 deur kan bij belangrijke gebeurtenissen en het wekelijkse contact. Deze coachingsvorm omarmde mijn eerdere studies van communicatiewetenschappen en jarenlange ervaringen als communicatiestrateeg. Zo kon ik mijn eigen harde zakelijke ervaring, ombuigen in mijn eigen zachte kant: het coachen en begeleiden van mensen in moeilijke situaties. Hierdoor kan ik als geen ander ouders handvaten en technieken aanbieden, op basis van leefwereld – ontwikkelingsfase en leeftijd, hoe met elkaar en met hun kinderen om te gaan in deze hectische situatie. Zo werd ik dus Scheidingscoach.

Mijn doel als Scheidingscoach

Je kan weer op een neutrale manier communiceren met je ex, je weet hoe je compromissen moet sluiten, wat de impact op de kinderen is en last but not least jij en de kinderen kunnen weer gelukkig door het leven.

Zo ga ik ook te werk in mijn praktijk. Vanuit een duidelijke overtuiging: ieder kind en ouder heeft het recht en vermogen zich goed te voelen. Maar soms gaat dat even niet zo makkelijk. Ieder verdient een persoonlijke aanpak en 1 op 1 coaching.

Naast mijn professionele passie, heb ik ook natuurlijk ook een passie voor mijn prive leven met dochter en partner.

Aanmelden Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van De Blauwe Beer? Dan kunt u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Volg ons op Facebook

Lees mijn blog
Mies Magazine